Yoga pentru pierderea în greutate: eficacitate și impact asupra corpului

Antrenamentele intense pentru pierderea în greutate sunt potrivite pentru persoanele care iubesc activitatea fizică dinamică, nu se tem de răni și sunt gata să suporte oboseala de după antrenament și durerile musculare. Dacă antrenamentul de fitness de mare intensitate nu inspiră entuziasm sau nu este potrivit din motive de sănătate, poți alege o modalitate alternativă de slăbire - cursurile de yoga.

Eficacitatea yoga pentru pierderea în greutate

Datorită prevalenței exercițiilor statice, yoga este rareori considerată o modalitate independentă de a pierde în greutate. Dar fanii yoga sunt conștienți de faptul că un astfel de antrenament este bun nu numai pentru sănătate, ci și pentru silueta. Exercițiile de yoga întăresc mușchii, îmbunătățesc postura, strâng stomacul și scapă de kilogramele în plus.

Yoga ca mijloc de pierdere în greutate este mai lent decât aerobic sau antrenamentul de forță, deoarece exercițiile statice consumă mai puțin energie decât cele dinamice. Însă rezultatul obținut cu ajutorul yoga este fix pentru o lungă perioadă de timp, deoarece exercițiile de yoga provoacă schimbări profunde în organism. Îl vindecă la toate nivelurile: datorită practicii yoga, munca organelor interne se îmbunătățește, nutriția celulară și respirația sunt optimizate, iar metabolismul este normalizat. Pe fondul schimbărilor pozitive profunde, excesului, arsurilor inutile ale grăsimilor corporale, greutatea corporală se stabilizează. Un plus suplimentar: supraîncărcările sunt excluse aici. Cursurile de yoga se țin într-un ritm calm, fără efort fizic și nervos.

Beneficiile yoga pentru pierderea în greutate nu sunt doar în arderea caloriilor, întărirea mușchilor și îmbunătățirea organelor interne. Datorită practicii relaxării și meditației, sistemul nervos al unei persoane este întărit, rezistența la stres crește, iar bunăstarea mentală se îmbunătățește. Ca urmare, riscul de supraalimentare nervoasă este redus și, de fapt, acesta este unul dintre motivele cheie pentru creșterea în greutate.

Asane de yoga pentru pierderea în greutate: poziția în picioare

exerciții de yoga pentru pierderea în greutate
 • Poza războinic/erou I.Faceți un pas înapoi cu un picior. Treapta ar trebui să fie lată, aproximativ 120 cm. Așezați picioarele ferm pe podea, îndoiți piciorul înainte, aliniați coloana lombară și întindeți brațele până la tavan. Rămâneți în această poziție cât de mult puteți. Respiră liber. Poza unui războinic accelerează pierderea în greutate, în special a regiunii pelvine și a șoldurilor, întărește mușchii picioarelor și previne dezvoltarea osteocondrozei.
 • Poza Războinic/Erou II.Ca și în asana anterioară, începeți prin a vă muta piciorul înapoi. Trebuie să faci un pas înapoi departe, la o distanță mai mare de un metru. Dacă piciorul drept era dat înapoi, întoarceți corpul spre dreapta și îndreptați-vă înainte, privind palma. Întinde-ți brațele larg, fixându-le într-un plan paralel cu podeaua. Rămâneți în această poziție pentru un timp, apoi relaxați-vă și repetați pe celălalt picior. În ceea ce privește efectul asupra corpului, a doua poziție de războinic este similară cu prima, dar este puțin mai complicată și, în consecință, are un efect mai puternic.
 • Poza lunii.Aplecându-vă spre dreapta, puneți mâna dreaptă pe podea în fața piciorului - cu 30 cm înaintea acestuia. Țineți o pauză de două secunde, apoi ridicați, deplasându-vă în lateral, piciorul stâng. Îndreptați membrele drepte, coborâți mâna stângă în partea stângă. Echilibrați-vă pentru un timp, stând cu accent pe palma și piciorul drept. În poziția lunii, fesele, șoldurile, genunchii sunt bine întărite.
 • Înclinați până la picioare.Inspirați adânc, expirați și aplecați-vă înainte. Panta trebuie să fie adâncă: străduiți-vă să vă odihniți palmele pe podea în spatele picioarelor (degetele înainte). Relaxează-ți spatele, lasă-l să atârne sub propria greutate. Fixați panta. După un minut, îndreptați-vă încet. Această poziție are un efect benefic asupra coloanei vertebrale, întărește picioarele și calmează sistemul nervos.
 • Poziția scaunului.Ridică-ți brațele deasupra capului și unește-ți palmele. Îndoiți membrele inferioare, coborând pelvisul în jos, ca și cum ar fi așezat pe un scaun. Coborâți-vă cât de jos puteți, menținând spatele drept. Oprește-te și fixează ghemuit timp de 10-30 de secunde. Măriți treptat durata exercițiului. Poza scaunului ajută la întărirea picioarelor, abdomenului, pieptului, brațelor.
 • Poza copacului.Ridică-ți brațele deasupra capului, adună-ți palmele împreună. Apăsați piciorul drept cu talpa pe interiorul coapsei stângi. Stați pe un picior - 30 de secunde sunt suficiente pentru a începe. Poza întărește brațele și picioarele, îmbunătățește postura.

Exerciții de yoga în poziție șezând

 • Poza fluturelui.Stai ghemuit pe podea. Îndoiți picioarele, mutați-vă călcâiele în zona inghinală. Coborâți genunchii cât mai jos posibil, ideal spre podea. Îndreptați-vă spatele. Țineți poziția cel puțin un minut. „Butterfly" întărește partea interioară a coapselor, are un efect benefic asupra organelor sistemului genito-urinar și este util în special pentru femei.
 • Răsucirea în jumătate de lotus.Așezați-vă fesele pe călcâie. Apoi mutați pelvisul spre stânga, astfel încât să fie pe podea, aproape de picioare. Coborâți piciorul stâng până la baza coapsei opuse, ca într-o jumătate de lotus. Îndoiți mâna stângă înapoi și, scoțând-o din spate, apucați-vă de piciorul stâng. Pune mâna dreaptă pe genunchiul stâng. Întoarce-ți capul și trunchiul spre stânga până când se oprește. După 30 de secunde, îndreptați-vă, relaxați-vă, repetați pe cealaltă parte. Asana frământă și aliniază coloana vertebrală, oprește dezvoltarea osteocondrozei.

Asanas pentru pierderea în greutate: poziția culcat

Asana de yoga pentru pierderea în greutate
 • Poza plugului. Întins pe spate, cu brațele întinse în spatele capului, aduceți genunchii îndoiți la piept și mișcați ușor picioarele în spatele capului. Prinde-ți degetele de la picioare cu mâinile. Îndreptați-vă genunchii. Păstrați greutatea corpului pe omoplați. La început, limitează-ți șederea în poziție la un minut, apoi crește durata exercițiului la trei minute. Asana vindecă coloana vertebrală, îmbunătățește starea sistemului genito-urinar, ameliorează oboseala.
 • Poza de bord.Stai cu accent întins, depărtând brațele la lățimea umerilor. Odihnește-ți degetele de la picioare pe podea. Aliniați-vă corpul și picioarele cât mai mult posibil. Trage-ți burta în sus. Ține-ți corpul în linie dreaptă timp de un minut. Poziția plăcii întărește mulți mușchi. Un grup de mușchi care stabilizează coloana vertebrală este bine antrenat.
 • Poza copilului.Stând pe fese pe călcâie, aplecă-te înainte. Întinde-te pe șolduri cu trunchiul, coboară capul pe podea, întinde brațele în fața ta. Închide ochii, relaxează-te. Cu această asana trebuie să finalizați antrenamentele care vizează pierderea în greutate. Ameliorează perfect oboseala, reduce tensiunea musculară și calmează sistemul nervos.

Yoga pentru pierderea în greutate include asane de diferite niveluri de dificultate. Nu toate sunt perfecte prima dată. Începătorii nu trebuie să forțeze lucrurile, încercând din răsputeri să obțină amplitudine maximă în mișcări. Yoga înseamnă treptat. De la antrenament la antrenament, articulațiile, mușchii și tendoanele vor deveni mai flexibile și mai elastice - iar exercițiile vor deveni din ce în ce mai bune de fiecare dată. Pentru ca yoga pentru pierderea în greutate să fie cât mai benefică, trebuie să practici regulat, ideal zilnic.